Excursies 2019

woensdag 8 mei: Romeinse avond

Voor een avond over de Romeinse tijd is geen grote reis nodig. Op steenworp afstand van de Lopikerwaard hebben we museum de Hoge Woerd. Het museum is een eigentijdse herbouw van het castellum dat er ooit stond. Op een prachtige manier is het Romeinse schip tentoongesteld. Wat dit schip extra bijzonder maakt is dat ook de  inventaris letterlijk boven water is gekomen. De eenvoudige gebruiksvoorwerpen maken de geschiedenis levend!

We starten om 19.00 uur met een drie kwartier durende rondleiding voor WBL leden. Om 20.00 uur is er vervolgens een lezing met als thema ‘Landschappen langs de Limes in de Romeinse tijd’. De lezing wordt gegeven door Marieke van Dinter. Tijdens de lezing gaat Marieke, aan de hand van een door haar gemaakte landschapskaart,  in op de invloed van het landschap op de Romeinse militaire infrastructuur van West Nederland.

Adres: Museum Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, 3454 PB De Meern

(Indien de navigatie dit adres niet kent toets dan in: Groenedijk 1, De Meern)

De kosten bedragen € 7,50 p.p., ter plaatse te voldoen.

Tijdig aanmelden wordt aangeraden i.v.m. een beperkt aantal deelnemers.

 Aanmelden via email.


zondag 2 juni: Fietsexcursie langs de sniepen van de Lopikerwetering

Lopik is ontstaan in een moeras tussen ongeveer 1050 en 1076. Er waren enkele natuurlijke stroompjes die werden ingezet voor de ontwatering van het gebied. Zo ontstonden de polder Lopik en de Lopikerwetering. Langs een groot deel van deze wetering liggen sniepen: stukjes land met rondom water. Wim Scholten heeft historisch onderzoek gedaan naar het ontstaan daarvan en kan er veel over vertellen. We starten om 13:00 uur in de Gerardus Majellaschool in Cabauw met een presentatie van ongeveer een half uur. Daarna stappen we op de fiets om in het veld bekijken wat er nog te zien is van de historische ontwikkeling. Onderweg stoppen we af en toe voor wat uitleg. En passant pikken we hier en daar ook een aanpalend historisch onderwerp mee. We fietsen in totaal 12 km en eindigen rond 16.00 uur bij de Uitweg. Wie nog zin heeft fietst daarna mee naar Lopik, waar we afsluiten met een drankje op een terras.

Aanvang 13.00 uur. Adres: kbs Gerardus Majella, Cabauwsekade 51a, 3411ED Lopik (Cabauw). Deelname is gratis (consumpties voor eigen rekening).

Tijdig aanmelden wordt aangeraden i.v.m. een beperkt aantal deelnemers.

 Aanmelden via email.


zaterdag 12 oktober: Wandeling: de Plagroute

De Berkenwoudse Driehoek is een gevarieerd natuurgebied met graslanden, rietmoerassen en houtkades.  Om de natuur nieuwe kansen te geven is er een plasdras gebied aangelegd.  Hier en daar is de vruchtbare bovenlaag afgeplagd waardoor zeldzame plantensoorten zich hier thuisvoelen.

Vorig jaar hebben we hier in juni een wandeling gemaakt. Andere wandelaars kwamen we niet veel tegen. Blijkbaar is dit natuurgebied nog niet zo bekend bij het grote publiek. Dat zal zeker niet lang meer duren. Alles waar je in een ander veengebied naar moet zoeken kwamen we tijdens de wandeling achter elkaar tegen: veenpluis, orchideeën, teer guichelheil. Wie dit gebied al wel in grote getale hebben ontdekt zijn de vogels. Vandaar dat we deze wandeling graag nog een keer maken. In een ander seizoen dus dit keer geen bloeiende planten maar waarschijnlijk wel veel vogels. Paden zijn onverhard of halfverhard, dus goed schoeisel wordt aanbevolen. En vergeet de verrekijker niet!

Start om 14.00 uur op het parkeerterrein hoek Schaapjeszijde te Ouderkerk aan den IJssel en de Wellepoort te Berkenwoude.

Het is een wandeling van 8 km. Aan deze wandeling zijn geen kosten verbonden.

 Aanmelden via email.